Učiteljsko društvo proslavilo 134 godine postojanja

Dan Učiteljskog društva Niš obeležen je juče u Učiteljskom domu pred brojnim članovima, a jučerašnji datum je bio i dan kada je ovo društvo napunilo 134. godine postojanja. To je svakako za svaku pohvalu jer malo je organizacija u gradu sa tako dugom i bogatom tradicijom. Pozdravni govor održao je Staniša Kostadinović, predsednik društva koji je naveo da su „ništavni oni ljudi koji učiteljev rad sitnim smatraju“.

uciteljsko-drustvo1
arhivska fotografija/FB Učiteljsko društvo Niš

On je podsetio na Mesni učiteljski zbor kada je 1881. godine po prvi put u tada oslobođenom Nišu, začeta ideja o društvu koje će okupljati učitelje i prosvetitelje mlade srpske države. Na obeležavanju u Učiteljskom domu, dodeljene su plakete školama za postignute uspehe. Posthumno je supruzi Miljana Ristovića, Sofiji dodeljena plaketa za nesebičan rad preminulog potpresednika Učiteljskog društva. Manifestaciju je obeležio nastup OŠ“Zoran Đinjđić“ iz Brzog Broda koja je ponela laskavu titulu najbolje škole festivala „Riznica talenata“.

uucitelji1
snimak sa ranije svečanosti

-Posebno smo ponosni na višegodišnji rad sa učenicima. Mnoge aktinosti su realizovane u proteklom periodu. Tu je takmičenje „Olovka piše srcem“, humanitarna akcija „Školama na ivici opstanka“ i mnoge druge. Na 1. republičkom festivalu bilo je čak oko 3.000 prijavljenih radova. Ovo je prilika da se podsetimo i na naše osnivače koji su pokrenuli akciju za gradnju ovog doma, a koji su učitelji svojim parama izgradili – rekao je između ostalog Kostadinović.

Ovo društvo posle 134. godine postojanja može da se pohvali da ima članove iz 53 osnovne škole iz pet okruga na jugu Srbije.

Posthumno dodeljena plaketa Miljanu Ristoviću

miljan-ristovic
Posthumno dodeljena plaketa Miljanu Ristoviću

Povodom 134 godine postojanja Učiteljskog društva Niš, sinoć je posthumno dodeljena Plaketa prerano preminulom Miljanu Ristoviću (50), potpredsedniku UD i profesoru razredne nastave u OŠ „Ivo Andrić“, za životno delo i posvećenost učiteljskoj profesiji i društvu.

Navedeno je da je Miljan Ristović „svojim dugodišnjim nesebičnim zalaganjem i predanim radom dao svoj veliki doprinos radu Učiteljskog društva i ostavio dubog trag u svima nama“.

Povelju je Miljanoj supruzi Sofiji uručio Staniša Kostadinović, predsednik Učiteljskog društva Niš.

Osećam duboku tugu zato što, ovde i sada, stojim pred vama, istakla je Sofija Ristović posle uručivanja plakete, a njeno obraćanje priusutnima u Domu Učiteljskog društva prenosimo:

učitelji
Sofija Ristović se obraća prisutnim članovima

Izgovaraću neke, meni strane reči u prošlom vremenu. Ne znam pravila ovog jezika, ali znam da ćete me razumeti kada kažem da Miljanovo ime i reč posthumno ne idu zajedno u jednoj rečenici. Život se gadno poigrao! Isuviše je sveže i bolno, ali dozvolite da o Miljanu govorim, ne kao supruga i prijatelj, već kao kolega koji je posmatrao njegov rad punih 20 godina.Ono sto sam ja videla, a ovim priznanjem znam da ste i vi, je jedan veliki entuzijazam, požrtvovanost i predanost učiteljskom pozivu.
Videla sam čoveka koji je svojim ponašanjem, stavom, karakterom, odnosom prema đacima, njihovim roditeljima i kolegama, zaslužio svo poštovanje koje je dobio dok je bio među nama. Pomagao je, na različite načine, svima koji su od njega tražili pomoć ili savet. Nije štedeo sebe,iako je ponekad to bilo u korist sopstvene štete. Radu u Učiteljskom drustvu se predavao u potpunosti, bez zadrške, jer je imao sopstvenu viziju i misiju. Sve što je radio, radio je punog srca, poštenog uma i čistih ruku. Miljan je, jednostavno, voleo ljude. Raspoložen za saradnju, lišen sujete, uključivao je nove snage u razne projekte. Svoje iskustvo je delio sa drugima. U svojoj školi bio je pokretać mnogih aktivnosti, davao je podršku idejama svojih kolega, nesebično učestvovao u svim aktivnostima Učiteljskog društva. Poštovao je i cenio kilege iz drugih društava. Ovu plaketu shvatam kao izraz najveće zahvalnosti i najdubljeg poštovanja prema njemu i njegovom radu – rekla je Sofija Ristović.

gradjanin.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *