Šamari i tuča košarkaša na Čairu: Konstantin – Borac 84:95

Tuča košarkaša u hali “Čair” koja se sinoć zbila na kraju utakmice OKK Konstantin i čačanskog Borca bacila je senku na “tvrd” meč gde su pobedu odneli gosti  rezultatom 95:84 (26:26, 12:25, 25:24, 20:21). Posle faula nad čačanskim igračem Čarapićem u 36. minutu, popustili su nervi košarkaša i krenuli su šamarima jedni na druge.

-I onda, samo se čekala još jedna varnica pa da ova utakmica dobije neželjeni tok. Na 4:15 do kraja, Uroš Čarapić i Stefan Savić ušli su u duel, koji nije bio samo košarkaški, umešali su se i ostali igrači, a oni koji su u teren ušli sa klupe morali su u svlačionicu. Epilog: isključeni su Stojačić, Đorđević, Ostojić i Gudžić iz Konstantina, a Avramović, Čarapić Mitrović i Popović iz Borca. Prekid je trajao petnaestak minuta, ali i u nastavku je bilo napeto, navodi se na sajtu OKK Konstantina.

Konstantin

Borac je prvi tim koji je ove sezone odneo plen iz Čaira. U prvom meču drugog kruga prvenstva, kojim se praktično okončala polusezona, Čačani su pobedili u Nišu 95:84 i nastavili da „dišu“ Konstantinu za vratom. Ipak, Nišlije nemaju previše razloga da tuguju. Jesu igrali loše i zasluženo su izgubili, ali iza njih je fantastična godina u kojoj su načinili dobar zalog i za sledeću. Meč je pokvario incident, tačnije tuča u kojoj je učestvovala nekolicina igrača, pa će ionako poluprazne kase oba kluba dodatno biti ispražnjene globama koje čekaju i Konstantin i Borac.
Konstantin je odlično počeo utakmicu. Nišlije su postavile „bodljikavu žicu“ oko svog reketa, u napadu ih je služio šut, pa su u početku uspele da nametnu svoj ritam. Veličković je u prva dva napada sjajno odigrao „pik“ sa Ostojićem, potom je Tasić odapeo trojku i sjajno asistirao Gudžiću, koji je poentirao na ulazu uz čeonu liniju, a onda je i Đorđević pogodio sa linije 6.75 za 12:6 u 4. minutu. No, tada Čačani pokazuju zbog čega oduvek imaju reputaciju dobrih šutera. Popović i Mićović pogađaju trojke, Mitrović pod košem i prednost je prešla na stranu gostiju-12:14. U narednih par minuta videli smo rezultatsku klackalicu, prednost je prelazila sa jedne na drugu stranu. Borac je koristio svoju preciznost, pa su Nišlije u prvoj četvrtini zabeležile samo dva skoka, dok je Konstantin forsirao reket, iz kojeg je postigao čak 18 od svojih 26 poena. Na kraju prvog kvartala bilo je 26:26.

Domaćin je na startu druge deonice donekle podigao agresivnost u odbrani, u napadu je Tasić pokazao deo svog raskošnog potencijala, pa je njegovom trojkom i poenima posle igre „jedan na jedan“ niški tim poveo 31:26. No, Borac je uzvratio na svoj prepoznatljiv način, trojkama Mićovića i Avramovića, a nakon što su Čačani poentirali i posle ofanzivnog skoka, trener Nišlija Marko Cvetković zatražio je tajmaut pri rezultatu 31:34. Nije vredelo, Aleksa Avramović nastavio je da rešeta koš domaćina, njegovim 15. poenom Borac je poveo 36:31. Nišlije su imale problema sa zonskom odbranom gostiju, promašile su četiri od pet šuteva sa linije 6.75, Borac je u 16. minutu poveo 43:36. Nastavio je domaćin da promašuje, Borac nije, pa je Matija Popović omogućio prvu dvocifrenu prednost gostima. Prelepim ulazom u poslednjim sekundama Bojović je doneo Čačanima ogromnih 13 poena prednosti na odmoru, semafor je pokazivao 38:51. Borac je imao 53% šuta za tri poena (8/15), Konstantin je u drugoj četvrtini znantno pokvario svoje procente.

Prednost Čačana odmah je narasla na 17 poena, nakon osam uzastopnih poena Avramovića. Babović je pokušao da pokrene seriju Nišlija, ali zaustavio je Avramović trojkom sa deset metara za 49:64, svojom šestom iz isto toliko pokušaja. Gosti su ponovo stali u zonu, ali sada je bilo vidljivo da je Konstantin odustao od besomučnog forsiranja trojki. Nišlije su prolazile kroz reket, pogađali su Ostojić, Tasić i Stojačić. A onda je, pri rezultatu 56:68, trener Konstantina Marko Cvetković protestvovao i dobio je dve tehničke u nizu, od kojih je druga bila isključujuća. No, niška publika ga je ovacijama ispratila sa terena. Konstantin je tada podigao nivo agresje, publika je na nogama pratila utakmicu. Borčevi igrači promašili su sva tri slobodna bacanja, Stojačić je izborio faul u napadu, Tasić poentirao ispod koša, a publika je eksplodirala posle „alejup“ zakucavanja Nemanje Gudžića, kojom su Nišlije stigle do jednocifrenog minusa. Ipak, zanos domaćina zaustavili su Avramović i Mićović, pa je Borac izdržao udar i zadržao prednost. Na ulazu u poslednju četvrtinu bilo je 63:75.

Zakuvalo se ponovo posle trojki Vitkovića i Babovića kojima je niški tim prišao na 69:77, imao je popularni „Kemče“ otvoren šut za novu trojku kojom bi Nišlije potpuno uhvatile priključak. Nije pogodio, ali jeste Mićović i Borac je ponovo otišao u dvocifreni plus-69:80. Publiku su potpuno utišali Mitrović i Stevanović dalekometnim pogocima za 69:86, na pet minuta do kraja meča. I onda, samo se čekala još jedna varnica pa da ova utakmica dobije neželjeni tok. Na 4:15 do kraja, Uroš Čarapić i Stefan Savić ušli su u duel, koji nije bio samo košarkaški, umešali su se i ostali igrači, a oni koji su u teren ušli sa klupe morali su u svlačionicu. Epilog: isključeni su Stojačić, Đorđević, Ostojić i Gudžić iz Konstantina, a Avramović, Čarapić Mitrović i Popović iz Borca. Prekid je trajao petnaestak minuta, ali i u nastavku je bilo napeto, jer je svaki prekršaj imao i dodatne „primese“, a nišku publiku, ali i igrače naročito je iznervirao tajmaut trenera Borca Raška Bojića na 36 sekundi do kraja, pri rezultatu 82:94. Na isti način uzvratila je i klupa Konstantina, koja je iskoristila i preostala dva minuta odmora. Na kraju, strasti su se smirile, meč je okončan pobedom Čačana, a publika u Čairu je burnim aplauzima ispratila domaće igrače, koji polusezonu nisu završili onako kako su planirali, ali će 2015. godinu svakako pamtiti po svojim velikim uspesima. Sigurni smo da će takva biti i sledeća…

Gudžić: Izgoreli smo u želji za pobedom

Posle utakmice kapiten Konstantina Nemanja Gudžić sportski je čestitao rivalu na pobedi:

– Čestitam Čačanima. Mi smo mnogo nervozno ušli u utakmicu, sa ciljem da se revanširamo za poraz u prvom delu sezonu, u kojem je Borac takođe zasluženo slavio. Ali, izgoreli smo u toj želji, dozvolili im previše otvorenih šuteva, a oni su to iskoristili. Žao mi je zbog incidenta, ružno je sve to bilo i pred publikom u Čairu i pred TV kamerama, ali šta je-tu je. Iza nas je stvarno odlična polusezona, malo smo pali na kraju i predstojeća pauza poslužiće nam da se „obnovimo“ na svaki način-rekao je Gudžić.

Trener Marko Cvetković ovako je video meč:

– Čestitke Borcu na apsolutno zasluženoj pobedi, u obe utakmice sa nama bili su izuzetno šuterski raspoloženi. U početku, problem nam je pravilo to što je lopta mnogo lako stizala dole do niskog posta, čime su oni gradili igru, a naše „skupljanje“ kažnjavali su izlaznim pasovima i dobrim šutem i stigli do samopouzdanja. Prenervozni smo bili, možda i zbog razloga koji nisu usko vezani za teren. Mnogo puta do sada smo uspeli da se nosimo sa tim, ovog puta nismo. Malo smo se „uljuljkali“ u nekom dobrom rezultatu, od kada smo ostvarili plasman na kup. Moramo da iskoristimo pauzu na najbolji mogući način, da se vratimo stabilnijem treningu, a nadam se da će tu stabilnost da isprati i neka stabilnost kluba, koja je preko potrebna, jer nas glavni izazovi u sezoni tek čekaju – rekao je trener Konstantina.

Niš, 22. decembra. Hala Čair. Gledalaca: 1000. Sudije: Obrknežević (BG), Stefanović (KV) i Matić (KG). Trojke: Konstantin 30% (8/27), Borac 48% (14/29). Dvojke: Konstantin 55% (27/49), Borac 62% (16/26). Sl.bacanja: Konstantin 67% (6/9), Borac 66% (21/32). Skokovi: Konstantin 32 (16-16), Borac 31 (22-9). Asistencije: Konstantin 18, Borac 7.
KONSTANTIN: Veličković 6 (5 as), Babović 6 (5 sk), Đorđević 5, Mladenović, Vitković 8, Stojačić 3 (3 sk, 5 as, 5 il), Ostojić 15, Tasić 20 (9 sk), Savić 9 (4 sk), Stojanović, Stanković, Gudžić 12 (4 sk).
BORAC: Čarapić 1, Mitrović 8 (5 sk), Popović 7 (6 sk), Mićović 33 (5 sk), Avramović 29 (4 sk, 3 as), Bojović 7, Spasojević, Marković, Stanojević 6 (6 sk), Radović, Stevanović.

Gradjanin.rs/OKK Konstantin. foto: Miroslav Lavrenčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *