Kamioni „Medijane“ uz sirene protestovali kruženjem oko centra Niša

Članovi sindikata JKP „Medijane“, „Nezavisnost“, „Nais“ i Samostalni sindikat Srbije, njh oko tridesetak, izrazili su večeras protest ispred gradskog parlamenta protiv odluke većine odbornika Skupštine grada Niša koji su doneli odliku da se regionalna deponija „Keleš“ da najboljem ponuđaču na period od 25 godina. Oni protestuju zbog toga što uloga „Medijane“ u toj odluci nije poznata tako da žele da stopiraju ovu odluku za koju traže dodatno razmatranje.

Medijana-za-u-text

Bojan Avramović, diirektor Agencije „Jug“ danas je objasnio novinarima da je ovaj proces davanja koncesije nekoj firmi mnogo povoljniji od današnjeg načina iznošenja i skladištenja smeća. On je rekao da „Medijana“ do sada naplaćuje usluge po višim cenama od realne i da će davanjem deponije „pod zakup“ ta cena značajno biti niža. Avramović je kazao da „Medijana“ ima veči broj izvršilaca (radnika) nego što bi trebalo i da bi grašđani trebali da se pitaju zašto plaćaju tako visoku cenu iznošenja smeća kao što je to u Beogradu ili drugim evropskim zemljama.

Medijana-1
foto: gradjanin.rs

Kamioni, cisterne i još par vozila večeras nisu mogla da stanu i protestuju na jednom mestu ispred parlamenta zato su kružili centralnim ulicama grada i tako iskazivali svoj protest.

Mikica Stojanović, predsednik sindikata „Nezavisnost“ kaže da „Medijana“ „neće sedeti skrštenih ruku“ da ova odluka tako prođe.

Mi već godinama brinemo od deponiji. Mi plaćamo sve troškove, uzimanje zemljišta i sve ostalo. To što oni žele da daju deponiju drugome, to isto mi možemo da radimo. Evropski fondovi mogu da pomognu u sređivanju te deponije i mi smo mogli preko Grada Niša da dobijemo projekat i to uradimo, a ovako mi uošpte ne znamo koja je naša uloga u celom projektu. Naravno da će cene biti veće. Ni mi više ne možemo da izdržimo namete kao i svi građani. Zato tzražimo da se ova odluka stopira, a onda da i građani i mi znamo u šta to grad ulazi u narednih 25 godina – kaže Stojanović.

On dodaje da će sutra na sastanku sa ostalim sindikatima biti dogovoreno kako će se dalje reagovati na ovu odluku Skupštine grada Niša, „ali sigurno da nećemo sedeti skrštenih ruku“.

M.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *