UPSS protest: Tražimo reviziju političkih zapošljavanja ove i bivše vlasti

Novom protestnom šetnjom od parka Svetog Save do Gradske kuće, preko 1000 Nišlija je ponovo tražilo ostavku kompletnog gradskog rukovodstva. Đokica Jovanović, ispred Udruženja stanara, upoznao je okupljene građane sa zahtevima prema novoj budućoj gradskoj vlasti od koje Udruženje očekuje “prazne stolice” u svim javnim preduzećima, Gradskom veću i Skupštini. Na protestu je zahtevano i da se odmah kaže koliko je aktuelna vlast zadužila svakog Nišliju pojedinačno i koliko će godina građani i građanke Niša morati da plaćaju dugove koje ostavlja sadašnja vlast.

160303-stanari2

Udruženje: Naše načelo je da su ljudi važniji od profita. Budući da je profit postao bespogovorna religija, mi, samoorganizovani građani tragamo za spasenjem. Dakle, spasenje je moguće samo kao samospasenje.

Mi znamo da ne možemo da promenimo ovaj nehumani sistem. Ali, nećemo da mu dajemo legitimitet. Nehumanost ovog sistema se posebno ogleda u Nišu. Niš vlast neprestano lišava atributa grada: uništila je vrlo razvijenu privredu; uvodi isključivo industriju lon poslova; uvela je medijski muk gašenjem ili parapartijskom privatizacijom javnih, gradskih medija (Radio Niš, Narodne novine, NTV); gase se, nekada vrlo razvijena, socijalna prava građana; srozava se, nepotizmom i korupcijom, obrazovni sistem na svim nivoima; prosečne zarade u Nišu drastično padaju i manje su od sirotinjskog republičkog proseka; Niš je grad sa više od 50.000 stvarno nezaposlenih ljudi…

Oni imaju vlast. Mi imamo još malo naših para. Njih interesuju samo naše pare. Ne dajmo ih.

Mi ne pravimo nikakve „ugovore sa narodom“, kao što su to propagandno činile mnoge partije. Mi smo narod. Njih ne priznajemo za pripadnike opljačkanog naroda kome pripadamo.

Danas, bilo gde u svetu, pa i kod nas, mesto protesta više nisu fabričke hale, već ulice i trgovi. Ulice i trgovi su jedino mesto gde smo vidljivi i gde se vidi naša snaga.

Na izbore nećemo izlaći zato što ne želimo da učestvujemo u reprodukciji primitivnog i nehumanog politikog sistema.

Naš osnovni stav je: apsolutna samostalnost delovanja u odnosu na sve političke partije.

Zahtevi Udruženja stanara novoj vladajućoj garnituri u Nišu

Zahtevamo praznu stolica u svim javnim preduzećima, u Gradskom veću i u Gradskoj skupštini. U suprotnom, nećemo se ustezati od građanske blokade vladajućih političkih centara i uprava javnih preduzeća.

Zahtevamo momentalni prestanak partijskog zapošljavanja i nepotizma, kao i sveobuvatnu reviziju takvog zapošljavanja. Revizija podrazumeva evidenciju o svim takvim zaposlenjima, a što su činile aktuelne vlasti, kao i one pre njih. Zahtevamo da se raspišu konkursi za sva radna mesta koja su arbitrarno popunjavale partije.

Zahtevamo da nadležni organi provere i preispitaju imovinu svih političara, direktora, članova upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća, kao i drugih nosilaca upravljačkih funkcija u javnom sektoru uopšte.

Zahtevamo da nova vladajuća garnitura prinudi predstavnike sadašnje vlasti da u potpunosti obeštete gradski budžet koji je na mnogo načina zloupotrebljavan i nenamenski korišćen.

Tražimo potpunu informaciju o svim kreditnim zaduženjima gradske vlasti i javnog sektora. Tražimo odgovor na pitanje kolikom sumom novca je, po ovom osnovu, zadužena svaka Nišlijka i svaki Nišlija.

Sve ugovore, koji imaju javni karakter, koje sklapaju predstavnički ili javni sektor odmah obelodaniti u potpunosti.

Tražimo od svake partije, koja učestvuje na izborima u Nišu, da njihove centrale, potpisanim dokumentom, potvrde ono što, u predizbornoj kampanji, budu nudile Nišu. Bajke o stranim investicijama neka zaborave. Interesuje nas šta one konkretno, realno, nude. Evo nekih mogućih ponuda. Da li će Niš imati regionalni javni servis? Da li će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Razvojna agencija Srbije biti locirani u Nišu ili će i dalje biti u Beogradu? Gde će se zaposliti oni koji završe studije na Niškom univerzitetu? U Nišu ili će biti prinuđeni da odu iz njega?

Nova vlast će odlučiti da li će u nama imati prijatelje ili neprijatelje. Kriterijume prijateljstva i neprijateljstva ćemo uspostaviti mi. Jer, mi njih hranimo, a ne oni nas.

Gradjanin.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *