Opština Medijana najavljuje uklanjanje statue Šri Činmoja

Iz opštine “Medijana” u Nišu najavljuju uklanjanje statue duhovnog učitelja Šri Činmoja koja je prošle godine postavljena kod terena za sportove na Bulevaru Nemanjića, iza “Tošić pumpe”. Saša Markišić, načelnik uprave ove opštine kaže da je februara neka vrsta opomene predlagaču poslata da sam ukloni spomenik ili će to učiniti Medijana.

bista cin si moj
Statua Šri Činmoja

– Stupio je na snagu novi Zakon o spomeničnim vrednostima, tako da se više ne pitamo samo mi za postavljanje takvog obeležja već je tu uključen Zavod za zaštitu spomenika i još neke institucije. Zbog svega toga mi smo poslali opomenu predlagaču da ga sam ukloni ili ćemo mi to učiniti. Ukoliko nam predlagač donese dokaze da je pokrenuta inicijativa po novom zakonu, onda će se taj predlog staviti na razmatranje u opštini – rekao je Markišić.

Postavljanje spomenika “Sanjara o svetskom miru” je izazvalo mnogo polemika u Nišu. Jedni su odobravali, drugi nisu, a obe grupe su to činile iz nekih svojih razloga. Pojedine stranke su tražile i hitno uklanjanje statue.

Kako je ranije objasnio niški sportista Saša Đorđević, predstavnik globalnog sportskog pokreta „Peace Run – Svetska trka mira”, a koju je pokrenuo filozof Šri Činmoj, ova organizacija je Nišu poklonila statuu u nastojanju da inspiriše građane da razmišljaju o miru, skladu i prijateljstvu među ljudima.

-Statua je inspiracija da podsetimo sve nas da se svetski mir može roditi jedino u srcu punom ljubavi i osećaja jedinstva sa drugima. Nismo hteli nikoga posebno da promoivišemo – objasnio je medijima tada Đorđević. U Nišu se održava i atletska manifestacija pod imenom ovog filozofa.

Šri Činmoj je duhovni Učitelj, filozof, umetnik i sportista. Rođen je u Bangladešu, a od 1964. godine je živeo u Njujorku. Svoj život je neumorno posvetio ideji mira, harmonije i jedinstva među ljudima.

M.S.

2 thoughts on “Opština Medijana najavljuje uklanjanje statue Šri Činmoja

  1. U svetu ima preko 30 ovakvih statua u najvećim gradovima evrope i sveta. Šri Činmoj je izuzetno cenjen u svetu i kod nas kao i sve njegove manifestacije. Pokrovitelj Trke Mira je više puta kao i ove godine Skupština republike Srbije. Patrijah Pavle je takođe blagoslovio ovu manifestaciju,kao i Papa i mnogi frugi veliki ljudi sveta uključujući Nelsona Mendelu, Majku terezu, Gorbačova. Za svoj neumorni rad U svom radu na mnogobrojnim za projektima za mir u svetu, Šri Činmoj je veoma blisko sarađivao sa mnogim dobitnicima Nobelovih nagrada, generalnim sekretarima Ujedinjenih Nacija i drugim istaknutim svetskim liderima koji su ga i sami više puta nominovali za Nobelovu nagradu za mir, a za čiju dodelu je 3 puta ulazio u najuži izbor.

    Nosioc je mnogobrojnih istaknutih svetskih nagrada od kojih izdvajamo:

    – United Nations Silver Medallion (Srebrni medaljon Ujedinjenih Nacija), dodelio ga je Generalni Sekretar UN Kurt Waldhajm

    – Nehru Medallion (Nehruov Medaljon), dodelio UNESCO (Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UN-a)

    – Heart of UN Progress (Srce progresa Ujedinjenih Nacija), dodelio UNDP (Program za razvoj UN-a)

    – Mother Theresa Award (Nagrada Majka Tereza), dodelio precednik Makedonije Boris Trajkovski

    – Pilgrim of Peace Award (Nagrada Hodočasik mira), dodelio Internacionalni centar za mir, Italija

    – Medal for Peace and Friendship Among Nations (Orden za mir i prijateljstvo među državama) dodelila vlada Vietnama

    – Order of Merit of the Hungarian Republic (Orden za zaluge Mađarske), dodelio predsednik Mađarske Ferene Madl

    – Medal of Friendship (Orden prijateljstva), dodelio predsednik Mongolije Nambaryn Enkhbayar

    – Pax Africana Award (Nagrada za mir Afrike), Nigerija

    – Presidential Medallion of Slovakia (Predsednički medaljon Slovačke), dodelio predsednik Slovačke Mihalj Kovač

    – Presidential Medallion of Indonesia (Predsednički medaljon Indonezije), dodelio podpredsednik Indonezije Hamzah Haz

    Majka Tereza, bliski prijatelj Šri Činmoja je rekla: “Sve što činiš za svet je u slavu Božiju i za dobro ljudi! Moli se za mene, kao što se ja molim za tebe i tvoje brojne projekte za svetski mir. Tvoja dela ljubavi su molitvena dela, a molitvena dela su Božija dela’’.

  2. Konacno da se neko seti da skloni to odatle.
    Kratak citat tog „sanjara“ :“Oni koji su mi pravi ucenici ne bi trebali da meditiraju ni na jednu fotografiju osim moju“ ?!?!?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *