Opasnost od pada topole u Pasterovoj ulici traje više od pet godina

Više od pet godina građani iz Pasterove ulice u Nišu strahuju od trulog stabla topole, čije se grane često obrušavaju na prolaznike, ulicu, dvorišta, krovove kuća i automobile.

160316-topola1

Iako su se i građani i vlasnici kuća više puta obraćali nadležnim službama i Gradu, s molbama da se trulo stablo topole oreže ili ukloni, još uvek ništa nije uradeno povodom toga, pa je ono ostalo kao stalna pretnja prolaznicima.

Nedavno se, usled nevremena i udara jakog vetra sa ove topole koja se nalazi u dvorištu napuštene kuće u Pasterovoj ulici broj 20 u Nišu, obrušila velika grana i samo je sticajem srećnih okolnosti izbegnuto da bude povređen neko od prolaznika ili oštećen neki od parkiranih automobila.

Masivno korenje topole stare oko 70 godina i visoke preko 50 metara, godinama potkopava temelje obližnjih kuća i pomoćnih objekata, betonske staze, trotoare i ulicu, a na zidovima privatnih kuća su jasno vidljive velike pukotine.

160316-topola2

Neposredno pored navedenog stabla prolaze električni, telefonski i drugi vodovi, i vrlo lako se može desiti da dođe do prekida struje i telefonskih veza.

Stablo topole potkopava temelje i zidove kuća u Pasterovoj Ulici

Vlasnici kuća su se u svojstvu grupe građana, u više navrata, pismenim putem bezuspešno obraćali nadležnim službama, najpre Upravi za imovinu i građanske poslove, zatim Gradu i službi za poslove gradonačelnika, Zaštitniku građana, Ministarstvu državne uprave i lokane samouprave sa sedištem u Nišu, Opštini Medijana na čijoj se teritoriji nalazi stablo, kao i drugim javnim službama, o čemu svedoči obimna dokumentacija, molbe, dopisi i zvanični odgovori o čemu smo već pisali u proteklom periodu.

Brojne molbe, dopisi građana i zvanični odgovori nadležnih institucija

Tada je prema odgovoru Javnog komunalnog preduzeća „Gorica“, izlaskom na teren ustanovljeno da u tako gusto naseljenoj ulici, veliko stablo topole predstavlja potencijalnu opasnost i preporučena je neophodna stručna seča, ali da to nije u njihovoj nadležnosti iz razloga što se stablo nalazi na površini koja je u privatnom posedu.

Konstastovano je u njihovom odgovoru na dopis građana da bi troškove seče trebalo da snosi vlasnik parcele i zemljišta, koji prema sopstvenom priznanju nije u stanju da prihvati tu obavezu zbog loše materijalne situacije u kojoj se nalazi.

Postoje i nerešeni imovinsko-pravni odnosi između više vlasnika i naslednika placa na kom se nalazi sporna topola, što dodatno otežava rešavanje još uvek aktuelnog problema.

Bitka sa opasnim stablom topole se nastavlja, a ono i dalje neposečeno prkosi prolaznicima. Vlasnici kuća i prolaznici strepe od pada topole i nove nezgode.

Da li će se još uvek čekati da ona sama padne i ponovo ugrozi nečiji život ili će nadležni ovog puta reagovati na vreme – ostaje da vidimo.

Autor: Media Press

Objavljeno u: Grad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *