Stanari traže smenu direktora Gradske toplane

Zahtevamo od Gradskog veća, na čelu sa gradonačelnikom, da odmah postupi po Zakonu o javnim preduzećima, član 51, i predloži Skupštini grada suspenziju direktora JKP Gradska toplana i njegovo udaljenje sa radnog mesta, naveli su predstavnici Udruženja predsednika skupštine stanara pre šetnje kroz grad gde su ukazali na lošu socijalnu sliku Niša.

160422-upss2-1

– Ukoliko i ovaj zakon ne budete poštovali, zarad zaštite vaših partijskih kadrova, dovodite u pitanje pravni poredak naše države. U sudskom postupku koji je pokrenut protiv direktora Toplane, sudu će potrebna dokumenta dostavljati niko drugi do optuženi! Takođe, radnici JKP Gradska toplana neće smeti da istinito svedoče u tom sudskom procesu, jer su uplašeni pred mogućim posledicama. Ako niste pokrovitelji mogućih nezakonitih radnji u JKP Gradska toplana, ne vidimo ni jedan razlog da se ne poštuje zakon ove zemlje.Direktor JKP Gradska toplana je nastavio sa štetnim delovanjem po to preduzeće i po interese građana Niša. Od početka, kada smo saznali za havariju Toplane Jug i o tome obavestili javnost, akteri su pokušali da sakriju istinu od građana Niša, optužujući UPSS za “iznošenje neistinitih vesti”. Akteri pokušavaju da štetu havarije svale na gradski budžet i na korisnike daljinskog grejanja neopravdano povećanim računima, rekli su predstavnici udruženja.

160422-upss4-1

U daljem saopštenju se navodi: Formirana je paritetna komisija, što, realno, ništa ne znači, jer su je formirali toplana i izvođač radova, akteri havarije toplane “Jug” i skrivanja istine od javnosti. Ta paritetna komisija je završila “rad” bez ikakvog rezultata! Nema odgovornih za višemilionsku štetu (mereno u evrima). Drugim rečima, šteta je prebačena na teret građana. Mi to nećemo dozvoliti, protiv toga ćemo se boriti svim raspoloživim demokratskim sredstvima. Gradsko veće je svojevremeno, navodno, (nasuprot formiranju paritetne komisije) naložilo formiranje nezavisne ekspertske komisije(?!), ali od toga nije bilo ništa. Nikada nije formirana nezavisna komisija. Da li ste to naložili tek reda radi, zbog javnosti? Zamenik gradonačelnika nam je “dao” podršku i rekao da će nam dostaviti izveštaj o havariji u toplani “Jug”. Od toga, po običaju, ništa nije bilo. Resorni većnik, takođe, nije ništa uradio po tom pitanju, iako se i on obratio UPSS-u sa istim obećanjem. Meseci prolaze u organizovanom funkcionerskom zaboravu na obećanja koja neštedimice daju u uverenju da su baš svi građani Niša ljudi kratkog pamćenja.

Očekujemo od vas da odmah preduzmete, zakonom propisane, mere za sprečavanje ekonomskog propadanja JKP Gradska toplana i svaljivanje posledica nesavesnog rada rukovodstva JkP Gradska toplana na leđa građana Niša. Nadamo se da vaš cilj nije proizvodnja još jednog nakaradnog i štetnog slučaja “Gorica“.

160422-upss1

Upozoravamo vas da je u JKP Gradska toplana došlo do povećanja plata zaposlenih u trenutku kada su svima plate u javnom sektoru zamrznute. Upozoravamo da je samo za 8 jubilarnih nagrada zaposlenima podeljeno 1,5 miliona dinara! Skrećemo pažnju na činjenicu da u novoj sistematizaciji JKP Gradska toplana nema fizičkih radnika!

Ove štetne radnje, kao i druge, na koje smo blagovremeno ukazivali dovode do toga da se građani Niša masovno prijavljuju za privremeno isključenje sa sistema grejanja, bežeći od ovakvog ponašanja rukovodstva JKP Gradska toplana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *