Troškovi FS: I Vanji Buliću iz niškog budžeta 60 hiljada dinara?

Filmski susreti u Nišu će gradski budžet koštati preko 17 miliona dinara. To za sada niko iz organizacije ne može da kaže jer se obračunavaju troškovi koji pristižu. Organizator već 51 put je Udruženje filmskih glumaca Srbije i Niški kulturni centar. Godinama unazad ova kombinacija škripi. To svi vide, ali niko ništa ne preduzima.  

Filmski-susreti-2

Koliko je ko zaradio saznali smo u direkciji festivala, ali ne za sve nego pojedinačne i nasumične cifre i učesnike. Član ovog tela Miroljub Jovanović nije hteo da nam kaže ni jednu cifru, ali je potvrdio naša saznanja.

Za sada se zna da će poznatom novinaru i piscu, Vanji Buliću biti isplaćeno 60.000 dinara za pisanje takozvanog scenarija za voditelje festivala. To su narodski rečeno one reči kojima su voditelji najavljivali filmove, izlaske glumaca na binu i slično.

Filmski-susretti2
I Vanja Bulić dao svoj doprinos održavanju festivala foto: glaszapadnesrbije.rs

Desimir Stanojević, beogradski glumac rodom iz Niša bi trebalo da dobije oko 70.000 dinara za vođenje programa „Tačno u podne“ u festivalskom centru. Ova manifestacija je nekada bila mnogo posećena jer su učestvocvali glumci, kritičari reditelji… Kako je njihova ponuda bila oskudna ove godine, ova manifestacija je svakog dana bila „slaba“.

Oko honorara Vladana Živkovića, direktora festivala su se jednog dana na konferenciji za novinare, „lomila koplja“. Milorad Doderović, niški novinar je postavio pitanje „zašto je njegov honorar 2.000 evra za sedam dana boravka u Nišu“. To niko nije demantovao, a mi smo pitali Miroljuba Jovanovića koji je rekao samo „nije toliko, nije toliko“.

Poznato je i da su glumci na svojoj žurci u restoranu „Stara Srbija“ preko svojih kupona koji iznose 700 dinara po osobi, pojeli i popili oko 100.000 dinara preko limitirane sume. Istini za volju, to i nije velika cifra jer su nranijih godina beležene duple pa i tri puta više brojke na računima.

Filmski-susreti-3
Selfi glumaca za kraj festivala

-Mi sada u ovom trenutku sumiramo račune koji pristižu. Kada svi ti računi za troškove stignu, tek onda će se znati ko je koliko potrošio. Kada to stigne, račun se podnosi Gradu Nišu koji realizuje plaćanja – rekao nam je Jovanović.

Milorad Doderović kaže za „Građanin“ da je festival u ozbiljnoj krizi ne samo zbog manjka popularnih glumaca već i zbog slabe koordinacije u organizaciji.

MiloradDoderovic-252x300
Milorad Doderović

Troškovi su toliki, koliki su. Da je više bilo popularnih glumaca bili bi mnogo viši. Nekada se to merilo sa mnogo više nula nego sada, ali to da „neko može da dobije intervju zato što ima vezu, a neko ne, to ne mogu da tolerišem. Sva ta tarapana oko Lauševića je neoprostiva. Neko tu mora da snosi odgovornost i da se jasno kaže ko je kriv. Troškovi takođe moraju biti javni jer ne može kao ranijih godina da dođe na primer, 100 glumaca. Od toga pola ne spavaju u Nišu, a fakturiše se 400 na primer, noćenja… Jasno je kako se crpe novac iz budžeta – priča Doderović.

Laušević u galijiLaušević nije pio i jeo „mufte“ nego za svoje pare

Mnogi su se na kraju festaivala zapitali „A, šta da nije bilo Žarka Lauševića da obori s nogu veći deo publike“. Ovom glumcu je plaćeno učešće na niškom festivalu( koliko znaće se na kraju obračuna), ali on kao i svi gosti festivala nije odlazio gde i svoje kolege nego je sa obezbeđenjem boravio po preporuci u nekim niškim kafanama.

Ovo je jedan od snimaka iz kafane „Galija“ gde se slikao sa Zoranom Stamenkovićem, vlasnikom ovog ugostiteljskog objekta.

M.Smiljković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *