Istorijski arhiv: Besplatna digitalizacija starih dokumenata za Nišlije

Istorijski arhiv Niš nastavlja akciju digitalizacije arhivske građe, i poziva sve građane ukoliko imaju neka stara dokumenta koja žele da trajno sačuvaju, zakažu besplatan termin.

Grad Niš usko je vezan za razvoj arhiva i arhivistike u Srbiji. Još 1846. godine Srpsko učeno društvo je iniciralo ideju o čuvanju pisane građe, ali je trebalo 50 godina da Narodna skupština Kraljevine Srbije, 1898. godine u Nišu donese Zakon o Državnoj arhivi i postavi temelje savremene arhivistike u Srbiji.

U depoima Istorijskog arhiva Niš čuva se preko 800 fondova, tj. 4000 dužnih metara  arhivske građe, koja čini pokretno kulturno dobro i obuhvata sve oblasti društvenog života, a ovog puta arhiv omogućava građanima da trajno sačuvaju neka svoja stara dokumenta.

„Ukaz, diplomu, fotografiju, svedočanstvo, letak, plakat i drugi štampani, pisani materijal iz  nacionalne, lokalne i porodične istorije, ako želite da omogućite njihovo trajno čuvanje, pozovite i zakažite termin u kome ćemo besplatno digitalizovati vašu građu po najvišim arhivističkim standardima.“ – navode iz arhiva.

Arhiv poseduje 7 vrednih zbirki fotografija, plakata, Varia i zbirku 77 rukopisnih hronika, biografija i autobiografija učesnika NOR-a, zbirku mikrofilmova i zbirku pečata.

Najstariji dokument koji se čuva u Istorijskom arhivu Niš je Bakrotisk iz 1737. godine, koji je ujedno i najbitniji izvor o austrijskom osvajanju Niša iste godine.

M.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *