Novi toplotni talas stiže na jug Srbije

Nakon jednog toplotnog talasa koji je bio je na jugu tokom jula meseca, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, građane juga Srbije očekuju nove visoke temperature, i do 40 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na intenziviranje toplotnog talasa koji će zahvatiti celu teritoriju Srbije. Tokom ove nedelje u većini mesta temperature će biti između 34 i 38 stepeni Celzijusa. Na jugu zemlje i u dolini Velike Morave lokalno se očekuju temperature i do 40 stepeni.

Za nama je najtopliji jul u Srbiji od 1951 godine, a aktuelna naučna saznanja pokazuju da će sve češće biti kombinovane suše i toplotni talasi, ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, zamenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović, rekao je da će početak ove nedelje obeležiti visoke temperature, a da će mali pad temperature uslediti krajem nedelje.

„Najtoplije će biti u prvoj polovini sedmice, ali već u četvrtak, petak, subotu i nedelju, temperature između 32 i 35 stepeni, što svakako ne možemo reći da je osveženje, ali jesu nešto prijatnije temperature. U odnosu na topli talas koji smo imali u julu, sada bi ipak imali nešto niže jutarnje temperature“ – rekao je Mihajlović.

Danas se u Nišu očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Vetar će biti slab i promenljiv. Najniža temperatura će biti oko 19 stepeni Celzijusa, dok će najviša dnevna temperatura biti oko 38 stepeni Celzijusa.

M.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *