Maratonska konstitutivna sednica – više od 18 sati burne rasprave, Dragoslav Pavlović novi gradonačelnik Niša

Posle 18 i po sati trajanja konstitutivne sednice, koja je počela juče 12. avgusta u 10 časova, a završila se noćas u 4:30, i koju su pratile stalne rasprave oko procedura u Skupštini i donošenju odluka, i primedbe opozicije da su odluke donete bez kvoruma, za gradonačelnika Niša ipak je izabran Dragoslav Pavlović.

I pored pokušaja opozicije da spreči neminovno, koalicija okupljena oko niškog SNS-a uspela je da izvede ono što je i zamislila. Nakon višesatne rasprave odbornici Skupštine Niša 31 glasom „za“ izabrali su Dragoslava Pavlovića za gradonačelnika Niša, dok predstavnici opozicije nisu glasali.

Iako prvobitno Igor Novaković nije izabran za predsednika Skupštine Niša, jer je većina članova komisije proglasila glasanje nevažećim jer nije bilo tajno, Vladica Maričić iz SNS-a, ispred Komisije pročitao je da je Igor Novaković ipak izglasan za predsednika Skupštine Niša sa 31 glasom za i nijednim protiv.

Veliki deo dana obeležilo je reklamiranje povrede Poslovnika od strane opozicije i zahtev da se glasa o prestanku mandata  Slavici Aleksić koja je promenila prebivalište, pre nego što odbornik postane Ćirković, čime bi pokazali da SNS nema većinu. Ipak predsedavajuća Mirjana Lapajne iz SNS-a je iskoristila priliku kada je opozicija napustila sednicu i rekla da imaju kvorum od 31 odbornika koji su, bez prisutne Slavice Aleksić, izglasali mandat Bratislavu Ćirkoviću.

Đorđe Stanković, odbornik koalicije „Biramo Niš“, tvrdi da SNS nema većinu, da je Skupština pogrešno zakazana na šta si pokušali da ukažu, ali da su oni radili na svoj način i na silu održali sednicu.

„Svaka sledeća odluka je bila pogrešna i ta verifikacija mandata koju je Komisija donela da predstavnik Ruske stranke ne može da bude odbornik, to su promenili. Kada nisu imali kvorum, glasali su za svog odbornika. Neće ovako nešto dugo moći da rade i mislim da ćemo na izbore brzo, ali kada se konstatuje ne mogu da vode Grad“ – kaže Stanković.

Novi gradonačelnik Dragoslav Pavlović je predvodio listu koalicije oko SNS-a, a zaposlen je u EPS-u. Bio je vd direktora JKP „Mediana“, pomoćnik gradonačelnika Niša od jula 2016, predsednik Ženskog rukometnog kluba Naisa i član Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije. Njegov zamenik biće Luka Gašević, diplomirani pravnik, direktor Gerontološkog centra. Za predsednika Skupštine grada izabran je funkcioner Socijalističke partije Srbije Igor Novaković, za zamenika predsednika Skupštine grada pravnik Vladica Maričić, a za sekretara skupštine Anđela Milojević.

M.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *