Niška opozicija – Izabran gradonačelnik ali nijedna odluka nije bila po zakonu, urušavanje države i bezakonje

Nakon više od dva meseca, Niš je kao poslednji grad u Srbiji konačno formirao gradsku vlast. Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Niša koja je trajala 18 i po sati, iako SNS nije imao većinu, bez kvoruma, kako kažu iz opozicije, za gradonačelnika Niša izabran je Dragoslav Pavlović, prvi na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Niš sutra“. Dragan Milić ispred istoimene grupe građana ističe da je reč o urušavanju države i bezakonju a Dragana Milutinović iz „Biramo Niš“ za N1 kaže da je Niš dobio vlast koja je nažalost izabrana nezakonito.

Milić naglašava da vladajuće strukture zapravo nisu imale većinu u gradskom Parlamentu, a kao bitno ističe to da verifikacioni odbor nije dao saglasnost za mandat Ruskoj stranci, ali da su bez obzira na to oni na kraju to ipak izglasali.

„Njihova odbornica je na lečenju u Nemačkoj, preselila se u julu, to piše u papirima koje smo dobili od MUP-a, a mi smo to prihvatili kao da prestaje njen mandat. Međutim, za to bi trebalo da glasa 31 odbornik, a ona nije prisutna. Oni su imali samo 30 odbornika, a u Poslovniku piše da Skupština mora glasanjem da konstatuje prestanak mandata, ali je to prenebregnuto i rečeno da Skupština konstatuje prestanak mandata“ – kaže Milić.

Dragana Milutinović iz „Biramo Niš“ ističe da nijedna odluka nije bila po zakonu, da čak nisu imali ni usvojen dnevni red, kao i da će koristiti sva pravna sredstva kako bi zaštitili zakon i izbornu volju građana.

„Niš je dobio vlast koja je nažalost izabrana nezakonito i sve sve što radi SNS sa svojim koalicionim partnerima zadnjih 12 godina, dobilo je kulminaciju juče na konstitutivnoj sednici grada Niša, gde smo mogli da vidimo a mi odbornici i osetimo na svojoj koži šta znači silovanje zakona. Nismo imali ni usvojen dnevni red. Davali su nam besplatne pravne savete, da pišemo žalbe, pokrećemo inicijative pred Ustavnim sudom, što je krajnji bezobrazluk“ – rekla je Milutinović.

Pravni timovi opozicije u novom sazivu Skupštine Grada Niša najavili su da će iskoristiti pravo da se žale Ustavnom i Višem sudu na odluke koje su donete na konstitutivnoj sednici.

M.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *