Saznajte kako se čuva i štiti arhivska građa Niša na izložbi „Mikrofilm: crno beli svet“

Od danas u 11 časova pa narednih mesec dana, ispred Istorijskog arhiva Niš, biće otvorena izložba posvećena tehnici i značaju mikrofilmovanja u arhivskoj praksi pod nazivom „Mikrofilm: crno beli svet“. Prisutni će kažu iz arhiva, imati priliku da se upoznaju sa značajem i tehnikom mikrofilmovanja u arhivskoj praksi, koje igra ključnu ulogu u čuvanju i zaštiti arhivskih dokumenata.

Autor izložbe, arhivski pomoćnik Goran Petković u saradnji sa kolegom Bratislavom Sretićem, pokazaće kako mikrofilmovanje omogućava dugoročno čuvanje i zaštitu arhivske građe i upoznati sve prisutne sa ovim važnim aspektom rada arhiva.

„Izložba predstavlja priliku da se upoznate sa značajem i tehnikom mikrofilmovanja u arhivskoj praksi, koje igra ključnu ulogu u čuvanju i zaštiti arhivskih dokumenata, omogućavajući dugoročno čuvanje podataka i značajno smanjenje prostora potrebnog za njihovo skladištenje“ – kažu iz Istorijskog arhiva Niš.

Mikrofilm je posebna vrsta filmske trake koja je namenjena za snimanje dokumenata. Mikrofilm je namenjen snimanju arhivske građe, naučne i tehničke dokumentacije, kao i poslovne dokumentacije. Površina Arhivskog prostora potrebnog za čuvanje mikrofilma je površine 3-5%, u odnosu na površinu arhivskog prostora potrebnog za čuvanje papirne dokumentacije.

Za snimanje na mikrofilm koriste se kamere i to koračne kamere, koje snimaju jedan po jedan dokument, protočne kamere, koje snimaju niz dokumenata, jedan za drugim, velikom brzinom i uređaji koji direktno iz digitalnih datoteka, prenose informacije u vidu slike dokumenta, na mikrofim.

M.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *