Negovanje identiteta, tradicije i dijalekta južne Srbije – Održan Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru „Preobraženjsko pojanje”

Uz izvornu narodnu pesmu, u šarenilu predmeta narodne radinosti i mnoštvu dijalekata iz svih delova jugoistočne Srbije, u Narodnoj biblioteci  „Stevan Sremac”, održan je 13. Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru „Preobraženjsko pojanje”. Biblioteka „Stevan Sremac u Nišu ove godine obeležava 145 godina rada, a upravo ovaj festival održan je u okviru svih događanja povodom ove važne godišnjice.

Tokom dva festivalska dana održano je tradicionalno Niško veče, dodeljeno priznanje za književno stvaralaštvo na staroniškom gradskom govoru, kao i nagrade i priznanja u kategorijama poezije i proze. Predstavljene su i dve nove knjige pisane na dijalektu. Priznanje „Ranka Ranđelović” za književno stvaralaštvo na staroniškom gradskom govoru, pripalo je Dragoslavu Petkoviću – Petku Nišavcu.

„Niško veče, koje se tradicionalno održava prvog dana Festivala, donelo je štimung starih niških dvorišta, a gosti na kafi kod Slavke i Miže, bili su Zoran Đorđević – Kisi i Minja Ilijeva. Priznanje „Ranka Ranđelović” za književno stvaralaštvo na staroniškom gradskom govoru, jednoglasnom odlukom, pripalo je Dragoslavu Petkoviću – Petku Nišavcu“ – navode organizatori.

Po saopštenju odluke žirija književnog konkursa Festivala, dodeljene su nagrade i priznanja u kategorijama poezije i proze i predstavljene dve nove knjige pisane na dijalektu. Priznanje „Reč baštine” za izuzetan doprinos u očuvanju lužničkog govora i književnog stvaralaštva na dijalektu, posthumno je dodeljeno Dragoslavu Maniću Forskom.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Dejan Antić, istakao je važnost festivala, očuvanja identiteta i tradicije i rekao da smo dužni da čuvamo dijalekat južne Srbije jer je to naše blago.

„Srpski narod ima veoma veliko kulturno i istorijsko nasleđe, gde spada i srpski jezik koji je bogat i koji ima veliki broj dijalekata koji su posebno bogati na jugu Srbije. Mi smatramo da treba podržati negovanje narodnih dijalekata jer time podržavamo i negujemo kulturno-istorijsku baštinu“ – rekao je Antić.

Organizatori Festivala su Društvo umetnika „Svetionik”, Niški pesnički krug, Udruženje građana „Javne manifestacije” i Narodna biblioteka „Stevan Sremac”.

M.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *