Grejanje u Nišu od oktobra skuplje za 9 %

Pred početak grejne sezone utvrđena je nova cena grejanja prema kojoj je varijabilni deo pojeftinio, a fiksni poskupeo pa će fiksni deo računa za centralno grejanje biti oko 8 dinara skuplji, odnosno 37,38 dinara po kvadratu, a varijabilni jeftiniji 7,07 dinara po kWh. Prosečan stan u ukupnom iznosu može da očekuje povećanje cene od 9% u odnosu na prethodnu grejnu sezonu.

Razlog pojeftinjenja varijabilnog dela, kaže direktor Gradske toplane Predrag Milačić je taj što je 1. maja promenjena metodologija za utvrđivanje cene gasa za pravna lica i za industriju, što je dovelo do ovog pojeftinjenja od nekih 9%. Što se tiče povećanja fiksnog dela ističe da su razlozi brojni ali da se izdvajaju dva najvažnija.

„Jedan je zakon o zaštiti potrošača koji pravi latenciju od tri meseca u odnosu na primenu novih cena kada energenti poskupe. Mi smo prošle godine imali poskupljenje gasa, ta nova cena varijabilno je primenjena tek 1. februara ove godine pa je smanjen prihod toplane u tom periodu, to se sada vraća za fiksni deo“ – kaže Milačić.

Kao drugi po važnosti parametar koji je uticao na povećanje fiksnog dela ističe revalorizaciju pozajmice robnih rezervi mazuta od grada Niša. Takođe poskupeo je i mazut što je takođe uticalo na povećanje fiksnog dela.

Nova odluka će se primenjivati od oktobra, a račune sa novim izmenjenim cenama grejanja građani mogu da očekuju u novembru.

M.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *