Svečano otvorena književna kolonija „Sićevo“, uručena nagrada Peri Zubcu

Međunarodna kreativna manifestacija, jedina te vrste na Balkanu književna kolonija „Sićevo“ 33. po redu svečano je otvorena. Po tradiciji, na svečanom otvaranju kolonije uručena je i nagrada Ramonda Serbika za višegodišnje književno stvaralaštvo, a ove godine laureat je Pero Zubac.

Kolonija ima međunarodni karakter, i pored pisaca okuplja i književne kritičare, prevodioce, izdavače i druge učesnike književnog života, kao i veliki broj zaljubljenika u pisanu reč.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija ovogodišnji laureat je pesnik, scenarista, novinar, urednik i publicista Pero Zubac, pesnik dečije duše, kome je jednoglasnom odlukom pripalo ovo prestižno priznanje. On se zahvalio na izuzetnom priznanju i istakao da ga je saznanje o dodeli nagrade iznenadilo.

„Niš je grad u kome sam bio mnogo puta i za koji me vežu brojna prijateljstva i lepa druženja. Sećam se da smo čak i poslednji rođendan mog dragog prijatelja Duška Trifunovića proslavili ovde i zato mi je ova nagrada koja dolazi iz Niša posebno draga“ rekao je Zubac.

Osnivači Književne kolonija u Sićevu su dr Mihajlo Ignjatović, niški pisac i književni prevodilac i Društva književnika i književnih prevodilaca Niša. Koloniju danas organizuje Niški kulturni centar pod pokroviteljstvom Grada Niša. Na koloniji će će do 22. septembra učestvovati 9 književnih stvaralaca iz Srbije, Makedonije i Francuske.

M.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *